Brassband

Brassband Harp en Luit

A-orkest

Het A-orkest, of gewoon de Brassband, telt ca. 35 actieve muzikanten met een gedegen muzikale opleiding. Het muziekdiploma en/of voorspel bij de dirigent is dan ook een eis voor dat men in de band mee kan spelen. Met een gevarieerd programma speelt de Brassband op elke gelegenheid passende muziek. Met het serieuze orkestwerk en begeleiding van kerkdiensten tot “lichte muziek” zoals Glenn Miller en diverse covers van popartiesten vinden we altijd wel een leuk programma. De Brassband repeteert op woensdagavond van 20:00 tot 22:30 in Dorpshuis De Koels in Vuren. Het A-orkest staat sinds juni 2021 onder leiding van Anno Appelo.

Dirigent

Anno Appelo (1959) begon zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke muziekvereniging: “De Bazuin” te Oud-Beijerland. Na een slagwerkopleiding bij deze vereniging studeerde hij de hoofdvakken slagwerk en harmonie-, fanfare- en brassbanddirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde daar de diploma’s slagwerk docent musicus en uitvoerend musicus in 1983 en 1985 en het praktijkdiploma en het einddiploma directie in 1984 en 1986. Anno nam deel aan dirigentencursussen waaronder die voor koordirectie van de Kurt Thomas Stichting te Den Haag, dirigentencursussen in Trossingen (Duitsland) en tijdens het Wereld Muziekconcours (WMC) te Kerkrade.
Al tijdens zijn studie was Anno werkzaam als vaste remplaçant-slagwerker bij onder andere het Nederlands Balletorkest, de omroeporkesten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Na verloop van tijd kwam het zwaartepunt van zijn werkzaamheden meer op het dirigeren te liggen. Hij dirigeerde onder andere brassband ‘Rijnmond’ te Rotterdam, brassband Schoonhoven, Provinciale Brassband Groningen en de Douaneharmonie Nederland. Daarnaast dirigeerde Anno ook diverse slagwerkensembles.
Op dit moment is Anno tevens dirigent van Rijnmondband Schiedam. Daarnaast is hij regelmatig als gastdirigent werkzaam bij verschillende andere blaasorkesten. In dat kader nam hij ook met Fanfareorkest Joost Wiersma uit Jistrum(Friesland) deel aan het WMC te Kerkrade in de eerste divisie in 2009. Tevens is Anno docent slagwerk/ directie bij verschillende muziekverenigingen en muziekscholen, jurylid slagwerk bij de verschillende muziekbonden en examinator/gecommitteerde bij landelijke slagwerkexamens.
Sinds 2019 maakt Anno ook deel uit van het landelijk juryteam concertconcoursen voor harmonieën, fanfares en brassbands. Anno is mede opsteller van het opleidingsplan directie voor de Slagwerk Marching Percussie (SMP) sector. Vanwege zijn brede directie-ervaring -op zowel slagwerk- als orkestgebied- was hij
een aantal jaren bestuurslid van de Bond van Orkestdirigenten. Anno wil als docent of dirigent zijn grote liefde voor muziek graag overbrengen op de mensen met wie hij werkt. Zijn doel is dat zijn leerlingen of orkestleden zich breed ontwikkelen, kennis nemen van veel verschillende muziekstijlen en het beste uit zichzelf willen halen.

Opleidingsorkest

Het leerlingenorkest van de Brassband bestaat momenteel uit ca. 5 jeugdige muzikanten in een gevarieerde leeftijd die een opleiding genieten bij Harp & Luit. Het leerlingenorkest repeteert op woensdagavond van 19:00 tot 19:45 in de Koels / Vuren. Het jeugdorkest staat onder leiding van Jesse Zandee. Naast dat Jesse al ruim 13 jaar lid is van Harp & Luit en de Solo cornet partij in de Brassband vervult, volgt hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag de bachelor-opleiding HaFaBra-directie bij Alex Schillings.